Ingrediënten

  • 800 gr gemengd gehakt
  • 200 gr gerookt spek
  • 2 sjalotten
  • peterselie
  • 2 eieren
  • boter
  • 2 ajuinen
  • 2 takjes tijm
  • 1 teentje look
  • 1 scheut balsamicoazijn
  • 3 el luikse siroop
  • 4 blaadjes laurier
  • 2 dl rundsbouillon
  • pezo
  • 1.2 kg aardappelen

Bereiding

Verwarm de fritex op 145°C. Schil de aardappelen en snij ze in gelijke frietjes van 1 cm.
Spoel de frietjes in koud water, laat ze kort uitlekken op een handdoek en dep ze droog.

Pocheer de frietjes ongeveer 4min. in de fritex en laat ze afkoelen.

Meng het gehakt met de fijngesnipperde sjalot, look en peterselie. Voeg de eigelen, paneermeel en pezo toe.

Maak mooie gelijke balletjes.

Leg een flinke klont boter in de pan en bak de balletjes gelijkaardig mooi bruin.

Snij de uien in halve ringen en bak deze samen met de reepjes gerookt spek aan in de pan. Voeg de takjes tijm hieraan toe.

Deglaceer de ui en spek met een flinke scheut balsamicoazijn en daar deze even inkoken.

Voeg de luikse siroop, laurier, rundsbouillon en pezo toe. Voeg de balletjes terug bij de saus en laat zachtjes inkoken.

Verhoog je fritex naar 175°C. Bak je frietjes tot ze krokant zijn.

Deze balletjes met verse frietjes zijn zeer lekker met ijsbergsla, gemengd met ½ sjalotje, pezo, slaolie en enkele druppeltjes dragonazijn.